Úrady životného prostredia v PSK vlani najviac zamestnávali povodne

20.05.2011 Prešov

Prešov 20. mája (TASR) - Úrady životného prostredia v Prešovskom kraji v minulom roku zamestnávali predovšetkým povodne. Vyplýva to z verejného odpočtu činnosti Krajského úradu životného prostredia v Prešove (KÚŽP).
Podľa prednostu KÚŽP Juraja Hurného ich pracovníci vykonávali činnosť v rámci povodňových komisií a krízových štábov pri záchranných a zabezpečovacích prácach a následne pri overovaní nahlásených škôd. Hurný konštatoval, že májové úhrny zrážok v minulom roku na Slovensku boli vysoko nad normálom, k tomu sa pridali v júni ďalšie extrémne dažde a na mnohých miestach spôsobili povodne s 50- až 100-ročnou významnosťou.
"Od začiatku roka do 31. augusta 2010 boli v Prešovskom kraji evidované a verifikované škody v celkovej hodnote 63,6 milióna eur," uvádza prednosta. Spresnil, že z tejto sumy išlo o škody na majetku obyvateľov vo výške 11,9 milióna eur, na majetku obcí 19,4 milióna eur, takmer 22,5 milióna eur zaznamenal Prešovský samosprávny kraj a podnikateľské subjekty zaevidovali škody za 9,7 milióna eur.
Prednosta zdôraznil, že v tejto sume nie sú zahrnuté škody v sektoroch poľnohospodárskej prvovýroby, lesného hospodárstva, chovu rýb, ktoré rieši Poľnohospodárska platobná agentúra. Sumár rovnako neobsahuje výšku škôd spôsobených na stavbách v majetku štátu.
Hurný pripomenul, že vláda SR v decembri poskytla prostredníctvom ich úradu viac ako šesť miliónov eur na úhradu 30 percent škôd na majetku miest a obcí v ich kraji.
Povodne a zosuvy svahov si nevyžiadali iba náklady na záchranné a zabezpečovacie práce. Pomerne veľa je podľa Hurného potrebné investovať do prieskumov a prípadne následných sanačných opatrení.
Vo viacerých obciach Prešovského kraja sa realizoval pilotný projekt budovania prírodných vodozádržných opatrení, ktorý bol financovaný z rezervy predsedníčky vlády. Opatrenia majú zabezpečiť zadržanie vody na územiach, kde spadnú zrážky a zbrzdiť tak vytváranie povodňovej vlny.
 

Vyberte región